بالابر زنجیری چیست؟ راهنمای خرید بهترین بالابر زنجیری

بالابر زنجیری چیست؟ اگر بخواهیم صادقانه بیان کنیم، یکی از مهمترین ابزارهای صنایع کوچک و متوسط را می توان همین نوع از جرثقیل ها بدانیم. این جرثقیل ها در کنار کاربری بسیار بالا نقطه قوت بسیار مهمی دارند. انواع بالابر زنجیری معمولا مجموعه سبک و قابل حمل محسوب می شود. از این رو صاحبان این دسته از صنایع می توانند به راحتی اقدام به جا به جایی و منتقل کردن این بالابرها کنند. کاری که برای هر صنعتی می تواند یک مزیت بسیار مهم و قابل توجه باشد.
نکته مهم دیگری که در مورد بالابرهای زنجیری باید بدانید این است که این بالابرها قادر هستند اجسامی کمتر از 500 کیلو تا 15 تن را جا به جا کنند. بنابراین این گونه تصور نشود که ساده و سبک بودن این نوع بالابرها لزوما به معنی توان کمتر آن است. همانطور که گفته شد در برخی از مدل های این نوع بالابر ها می توان تا 15 تن را جابجا کرد. توجه کنید که که بالابر هایی مانند جرثقیل های تک پل به عنوان یک جرثقیل سقفی حداکثر توانی برابر با جا به جایی 15 تن دارد. بنابراین با دید دیگری به بالابرهای زنجیری نگاه کنید.
در ادامه می خواهیم کمی بیشتر با این جرثقیل های کوچک و قدرتمند آشنا شویم. در واقع می خواهیم کمی کامل تر بدانیم که اساسا بالابر زنجیری چیست و تفاوت های میان بالابرهای ثابت زنجیری و سیم بکسلی در چیست. با ما همراه باشید.

بالابر زنجیری چیست؟ راهنمای خرید بهترین بالابر زنجیری

همانطور که از نام این بالابر مشخص است عنصر محرک یا همان کشنده اصلی آن را زنجیر تشکیل می دهد. که اساسا در کاربری های نسبتا سبک و به خصوص دستی استفاده از زنجیر ساده تر و کاربردی تر است. بگذارید کمی منطقی تر صحبت کنیم. بالابرهای زنجیری به دو دسته برقی و دستی تقسیم می شوند. در نوع دستی جرثقیل زنجیر از دل چند زنجیر چرخ عبور می کند و با عبور از این چرخ دنده ها نیروی لازم برای جا به جایی اجسام ایجاد می شود. اما در نوع برقی از موتور به عنوان تولید کننده این نیرو استفاده می شود. در این حالت فرقی نمی کند که عامل بالابر زنجیر یا بکسل باشد مسلما طراحی و اجرای بالابر های زنجیری دستی ساده تر از انواع برقی است. همچنین این بالابرها سبک تر هستند. بنابراین جا به جایی و انتقال آن ها کار ساده تری است. از طرف دیگر اما کاربری بالابرهای برقی ساده تر و سریع تر است. شما به واسطه وینچ های برقی زنجیری می توانید سریع تر اجسام را جا به جا کنید.
بنابراین اگر بخواهیم به صورت خلاصه بیان کنیم، بالابرهای زنجیری به صورت دستی یا برقی طراحی و تولید می شوند. در نوع دستی از زنجیر و چند چرخ دنده به عنوان مولد و منتقل کننده قدرت استفاده می شود. اما در انواع برق این وینچ ها هستند که به وسیله موتور کار تامین نیرو و انتقال قدرت را انجام می دهند. توجه داشته باشید که منظور ما از نوع برقی لزوما الکترونیکی نیست. برقی در اینجا نمادی از ماشینی بودن این جرثقیل است. در بسیاری از موارد وینچ ها با نیروی های متعدد دیگری مانند بنزینی، هیدرولیکی و ... شروع به کار می کنند. این نکته بسیار مهمی است که باید به آن توجه داشته باشید.

قیمت بالابر برقی زنجیری

همانطور که می توان حدس زد قیمت بالابرهای برقی نسبت به نوع دستی آن بیشتر خواهد بود. علت این موضوع نیز تماما به تکنولوژی ساخت وینچ آن وابسته است. ساخت این وینچ ها معمولا تکنولوژی است که در اختیار بسیاری از کشورهای قرار ندارد. تنها چند کشور معدود مانند آمریکا، آلمان، کره و بلغارستان به عنوان طراح و تولید کننده اصلی این وینچ ها در دنیا مطرح هستند. سایر کشورها و برندهای جهان یا به عنوان مونتاژ کننده و یا به عنوان تولید کننده تحت لیسانس در بازار حضور دارند. بنابراین کاملا می توان حدس زد که چرا وینچ ها از اهمیت بالایی در انواع بالابرها از جمله بالابر زنجیری برقی دارند. بگذارید کمی بیشتر با وینچ ها آشنا شویم. وینچ وسیله ای است که می تواند نیروی دریافتی – برقی، بنزینی، هیدرولیکی و .. را به نیروی محرکه تبدیل کند و بر اساس این نیرو است که امکان جا به جایی اجسام به وزن چند ده یا چند صد تن ایجاد می شود.
هر وینچ از سه بخش موتور، گیربکس و سیم بکسل یا زنجیر تشکیل شده است. همانطور که می توان حدس زد موتور مهمترین بخش هر وینچ محسوب می شود. موتور این مسئولیت را دارد که نیروی ورودی را به نیروی محرکه تبدیل کند. توجه داشته باشید که شما همیشه و در هر لحظه به حداکثر توان موتور احتیاج ندارید. درست مانند این است که شما همیشه قرار نیست با حداکثر سرعت رانندگی کنید. در جاهایی نیز لازم است با سرعت 10 کیلومتر حرکت کنید.
بنابراین به یک تنظیم کننده توان نیاز دارید تا نیروی مورد نیاز شما را به درستی در اختیارتان قرار دهد. این تنظیم کننده توان همان گیربکس است. یعنی شما بر اساس میزان باری که جا به جا می کنید گیربکس توان لازم را از موتور می گیرد .
توجه به وینچ نباید توجه ما را از سایر بخش های یک بالابر یا جرثقیل بگیرد. در واقع همواره یادتان باشد که نیروی وارد شده به مجموعه بالابر به واسطه انتقال چند ده تن بار باید تخلیه و خنثی شود. این جاست که بدنه و اتصالات بالابر از اهمیت بالایی برخوردار می شود. یعنی باید بالابر به نوعی طراحی و تولید شود که اساسا بتواند این نیرو را تحمل کند. یعنی در برابر نیروی اسمی که برای آن طراحی شده مقاومت کند و دچار خمش یا شکستگی نشود. اینجاست که کیفیت ساخت قطعات و اتصالات بالابر اهمیت خودش را نشان می دهد. اینجاست که می توانیم متوجه شویم که چرا قیمت بالابر برقی زنجیری برندها و کشورهای مختلف با یکدیگر متفاوت است. به هر حال هر برند کیفیت خاص خودش را دارد و خدمات خاصی به مشتریان خود ارائه می دهد.

چند نکته در مورد نگهداری و سرویس بالابر

بالابرهای دستی یا برقی زنجیری شرایط نگهداری متفاوتی دارند. در واقع شما نمی توانید انتظار داشته باشید که یک بالابر دستی یا برقی نیازی به سرویس و مراقبت نداشته باشد. به هر حال این بالابرها چند صد کیلو تا چند ده تن را جا به جا می کنند. بنابراین لازم است که از جهات مختلف این بالابرها مورد سرویس قرار بگیرند. معمولا گفته می شود که هر 6 ماه یک بار لازم است تا این سرویس انجام شود. این سرویس می تواند شامل موارد ساده ای مانند تمیز کردن، روغن کاری تا موارد کمی پیچیده تر مانند بررسی موتور و روغن آن باشد. مسلما می توان حدس زد که در نوع دستی کار کمی ساده تر است. وارسی زنجیرها و بررسی چرخ دنده ها از مهمترین کارهایی است که باید انجام شود. اما در نوع برقی کار کمی پیچیده تر است. همانطور که گفتیم در نوع برقی معمولا از وسیله ای به نام وینچ استفاده می شود. همچنین بیان کردیم که تکنولوژی ساخت وینچ نسبتا پیچیده است. از این رو نمی توان انتظار داشت که تعمیر این دستگاه ها چندان کم هزینه و مقرون به صرفه باشد. بنابراین در مورد وینچ های برقی باید کمی اهمیت بیشتری به سرویس دوره ای بدهید. اگر این بالابرها در محل هایی کار می کند که محیط رطوبتی، گرم و یا روغنی است بهتر است دوره سرویس ها را کوتاه تر کنید. بدین ترتیب احتمال آسیب رسیدن به موتور بسیار کم می شود. نکته مهمی که باید بدانید این است که اگر می خواهید توان واقعی موتور برابر با توان اسمی آن باشد باید به این سرویس ها و نکات نگهداری که از طرف تولید کننده در اختیار شما قرار می گیرد اهمیت بالایی بدهید. گاهی یک نکته مختصر و مفید و ساده می تواند شما را از هزینه های گزاف تعمیرات دور نگه دارد. به این نکته توجه زیادی داشته باشید.
سوالات متداول
چند نوع بالابر زنجیری داریم؟
به طور کلی بالابرها به صورت دستی یا برقی طراحی میشوند. بالابرهای دستی به صورت زنجیری طراحی شده اند که از دل چند چرخ دنده عبور می کند. این چرخ دنده ها به نحوی کنار یکدیگر قرار می گیرند که امکان انتقال قدرت به شکل حداکثری را داشته باشند. در مورد بالابرهای برقی نیز وینچ وظیفه تبدیل نیرو و انتقال آن را بر عهده دارد.
توان تقریبی بالابرهای زنجیری چقدر است؟
به طور کلی این توان بر اساس نوع برند و شرکت تولید کننده و بر اساس دستی یا برقی بودن آن می تواند متفاوت باشد. اما در حالت کلی این توان مابین ۵۰۰ کیلو تا ۱۵ تن می تواند متغیر باشد.

 

 

×